Heb je een groot gazon, dan ben je veel tijd kwijt met het onderhoud hiervan. Het belangrijkste onderhoud voor een gazon is het grasmaaien. Vooral zomers kan het gras razendsnel groeien. Het is dan ook noodzakelijk om meerdere keren per week het gras te maaien. Het wordt dan een behoorlijke tijdrovende bezigheid. Helemaal als je dit nog met een handmaaier moet doen. Gelukkig zijn er ook elektrische grasmaaiers en grasmaaiers op benzine om het werk te vergemakkelijken. Maar voor een zeer groot oppervlakte is een zitmaaier het meest ideaal.
Wat is een zitmaaier?
Simpel gezegd is een zitmaaier een soort van kleine tuintractor waaronder een maaidek zit. Een maaidek is de behuizing waarin de messen zitten die het gras afsnijden. Het grote voordeel van een zitmaaier is dat je niet achter een grasmaaier hoeft te lopen en eventueel in de knoop komt met een snoer als je een elektrische grasmaaier hebt. Je kunt gewoon zitten en de tuintractor besturen.
Ook kan een zitmaaier een veel groter oppervlakte maaien, waardoor het maaien ook nog eens eerder klaar is. Mensen die een zitmaaier aanschaffen krijgen soms ook de zin in het grasmaaien weer terug, want sommigen vinden het maar wat mooi om een dergelijke maaier te besturen. Maar het hoofddoel van een zitmaaier is toch wel dat je zittend kunt maaien en sneller klaar bent.
De voordelen van een zitmaaier
- Met een zitmaaier kun je enorm veel tijd besparen omdat een zitmaaier een groter bereik heeft en veel sneller is.
- Een zitmaaier is ook comfortabel grasmaaien. Je hoeft enkel plaats te nemen op de stoel en je kunt zittend het gras maaien door het stuur of de hendels te bedienen.
- Een oppervlakte dat moeilijk begaanbaar is of een heuvelachtig gazon zal door de krachtige motor van een grasmaaier geen enkel probleem meer zijn om te maaien.
- Een zitmaaier is ideaal voor mensen die moeilijk ter been zijn. Zij moeten het grasmaaien normaliter uitbesteden, maar met een zitmaaier kunnen ook mindervalide mensen hun eigen gras weer maaien.
- Niet bij alle soorten zitmaaiers kan dit, maar veel grasmaaiers kunnen voorzien worden van andere hulpmiddelen. Zoals bijvoorbeeld een mulchsysteem dat het gras extra fijn snijdt en daardoor prima als groenbedekking kan dienen.
Soorten zitmaaiers
Er zijn verschillende varianten van zitmaaiers. Elk type zitmaaier heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en het is ook een kwestie van wat je zelf het meest praktisch vindt.
Conventionele zitmaaier
Dit is de klassieke standaard zitmaaier met een maaidek aan de onderkant. Hiermee is gemakkelijk en snel een groot oppervlakte te maaien. Het is mogelijk om een opvangbak op de zitmaaier te monteren, zodat het gras opgevangen wordt. Maar is het geen bezwaar als het gras blijft liggen, zoals op een weiland, dan is een zitmaaier met zij-uitworp of achteruitworp ook handig in gebruik.
Frontmaaier
Is het nauwkeurig maaien langs borders, onder en langs struiken en heggen belangrijk? Kies dan voor een frontmaaier. Bij een frontmaaier zit het maaidek niet onder, maar aan de voorkant gemonteerd. Het grote pluspunt is dan dat je overzicht hebt over wat je maait en kun je nauwkeuriger maaien. Tevens is een frontmaaier uit te rusten met hulpmiddelen, zodat het bijvoorbeeld een sneeuwschuiver of een veegmachine wordt.
Zero-Turn maaier
Een Zero-Turn maaier is een snellere versie van de conventionele zitmaaier. Deze maaiers zijn speciaal ontwikkeld om met een hogere snelheid het gras te maaien. Een zitmaaier maait het gras met 4 tot 6 km/u, terwijl een Zero-Turn maaier dit doet met een snelheid van 8 tot 12 km/u. Dit kan dus soms een verdubbeling in snelheid zijn. Hierdoor hoeft de zitmaaier ook minder uren te draaien en bespaar je enorm op de kosten voor brandstof en onderhoud. Deze maaiers zijn ook veel wendbaarder, waardoor het ook mogelijk is om veel nauwkeuriger de kanten te maaien.
Voor wie is een zitmaaier geschikt?
Een zitmaaier kan een behoorlijke investering zijn. Ga uit van een gemiddelde prijs die start bij € 1.000,-. Voor een kleine tuin is een zitmaaier dan ook geen goede investering. Het oppervlak is ook veel te klein voor een zitmaaier. Heb je een tuin van 250 m² of groter, dan is het te overwegen om een zitmaaier aan te schaffen. Een zitmaaier zal voor particulieren dan ook enkel interessant zijn als men een echt groot gazon heeft.
Veel beter zijn zitmaaiers geschikt voor instanties die grote terreinen moeten maaien. Denk bijvoorbeeld aan lokale overheden die gemeentelijke plantsoenen moeten maaien. Ook boeren met een groot stuk weiland waar geen grasetende dieren aanwezig zijn kunnen veel baat hebben bij een zitmaaier. En wat dacht je van de golfbaan waar het gras er vaak onberispelijk bijligt? Dit wordt in de meeste gevallen gemaaid met een zitmaaier.